top of page

Briljante ideeën bedenken? Word een kantoorrebel.

Wil jij je collega’s of organisatie verbluffen met briljante en baanbrekende ideeën? Stop dan eens met volgzaam te zijn en zet bewust je rebellen-pet op. Als je kijkt naar de meest creatieven der aarde, wat hebben die dan met elkaar gemeen? Of het nou kunstenaars, wetenschappers, ontdekkers of ondernemers zijn, ze beschikken over dezelfde mindset: ze accepteren geen kaders.


Ze zijn nieuwsgierig, stellen veel vragen en kijken anders naar de wereld. Ze nemen niet zomaar iets voor waar aan en trekken (bijna) alles in twijfel. Echte creatievelingen dagen de gevestigde orde uit en gaan buiten de gebaande paden. Waarom? Buiten de kaders liggen de meest vernieuwende inzichten. Inzichten die je niet zomaar zult vinden door de stroom te volgen.


Buiten de kaders liggen de meest vernieuwende inzichten. Inzichten die je niet zult vinden door de stroom te volgen.Neem een voorbeeld aan het Impressionisme

In de 19de eeuw was Realisme veruit de meest gewaardeerde kunststroom. Iedereen die kon schilderen wilde de waarheid zo natuurgetrouw mogelijk portretteren. Realisme was de enige waarheid. Totdat de eerste impressionisten zich meldden zoals Cezanne, Van Gogh en Monet. Stijl technisch hanteerde zij een heel anders concept: het vluchtig vastleggen van een moment, schetsmatig en met een snelle toets. In het begin moest niemand er wat van hebben. Geen museum of galerie die het werk wilde exposeren. Niemand die het kocht. Maar zoals het gaat met het adoptiemodel voor innovatie duurt het even voordat de massa de waarde van de verandering gaat inzien. Niet lang daarna werd de nieuwe stijl betiteld als baanbrekend en stond het aan de wieg van Moderne kunst. Impressionisme werd de nieuwe standaard.


En zo ontstonden er in de 20e eeuw steeds nieuwe kunststromingen, die de nieuwe standaard werden. De traditionele versus de originele kunstenaars: de revolutionairs. Denk aan het Expressionisme van Francis Bacon, het Kubisme van Picasso, de Abstracte kunst van Piet Mondriaan en het Surrealisme van Salvador Dali. Stuk voor stuk creatievelingen en innovators die stijlen en technieken bedachten die niemand daarvoor ooit bedacht had. Dappere rebellen, wars van grenzen en kaders, die gingen waar anderen niet durfden te gaan. En daarmee echte vernieuwing realiseerden.


Tegendraadsheid is dé essentie van creatief denkenIdeeën bedenken. Terug naar de bureaustoel

Wij als mens willen zo graag hetzelfde zijn, want dat levert geen kritiek op. We zijn sociale dieren. Ons human DNA schrijft ons groepsgedrag voor. Toegegeven, het is moeilijk om tegen de stroom in te zwemmen als elke vezel in jouw lijf, en alle vezels in je directie, zeggen om dat vooral niet te doen. Toch is tegendraadsheid dé essentie van creatief denken / ideeën bedenken.


Dus kies eens een ander pad. Houd onconventionele gedachten, ideeën en concepten niet langer voor je. Conventie is de vijand van vooruitgang. Draai het speelveld om en ga in tegen de stroom. Daar liggen de meest vernieuwende inzichten. Iedereen wil stiekem wel eens een rebel zijn, toch? Dit is je kans!


Conventie is de vijand van vooruitgang


Huiswerk ideeën bedenken

Denk eens na. Als jij het morgen voor het zeggen had, welke drie dingen zou je dan anders doen?


PS: Ga als kantoorrebel niet schoppen om het schoppen, want mopperen, zeuren en klagen over het bestaande kan iedereen. Inspireren om de situatie ten goede te veranderen, dat is de kunst!


Smaak te pakken? Bekijk ons aanbod van creativiteit- en innovatieprogramma's 

Meer creativiteit en innovatiekracht? Creativity Club helpt!

De Creativity Club is meester in het aanboren van creativiteit en innovatiekracht op de werkvloer. Onze programma’s helpen medewerkers hun creatief potentieel en oplossend vermogen te activeren en ontwikkelen. Daarnaast leren we organisaties deze waardevolle vaardigheden in te zetten voor innovatie. Bottum up innovatie, heet dat. Het resultaat? Een innovatieve, toekomstbestendige organisatie vol trotse medewerkers. Bekijk ons aanbod.


69 views0 comments

Comments


bottom of page