top of page

Thuiswerken: zo blijf je creatief

Deze crisisperiode vergt veel van je creatief vermogen. Meer dan ooit zoeken organisaties nieuwe wegen en oplossingen om Covid19-uitdagingen het hoofd te bieden. Maar we merken dat door al dat thuiswerken de creatieve energie soms ver te zoeken is. En dat is niet zo vreemd. Op de werkvloer word je namelijk, bewust en onbewust, door collega’s en klanten geïnspireerd en gestimuleerd om creatief te zijn. Nu we thuiswerken, zullen we deze prikkel (voor een deel) ergens anders moeten halen. Vandaar de vraag: hoe blijven we creatief?


Thuiswerken is niet meer iets tijdelijks. Het is de nieuwe werkelijkheid. Dan is het handig om te weten wat jij kan doen om je creatief vermogen regelmatig een boost te geven. Hierbij verschillende slimme tips voor thuiswerkers:


Stop met consumeren. Ga creëren.

Geef toe. Ook jij zit het grootste deel van de dag achter een scherm informatie te consumeren. Mailtjes, rapporten, documenten, NU.nl, LinkedIn, Insta, WhatsApp, Netflix en Funda. Je brein is de hele dag superdruk met het verwerken van al die informatie. En dat is killing voor creativiteit. Zolang je brein bezig is met het opnemen van informatie, kan het geen ideeën bedenken. Stop daarom met consumeren en ga creëren. Door iets te creëren, of het nu groot of klein is, kunnen we onze dagelijkse creatieve capaciteit enorm beïnvloeden, veel meer dan we ooit zouden kunnen door te consumeren.Zolang je brein bezig is met het opnemen van informatie, kan het geen ideeën bedenken.Focus / Unfocus

Creativiteit vraagt om focus. Echte focus, zonder afleiding van e-mail, social media en WhatsApp. Pak daarom een uur ongestoord de tijd. Verdiep je in het vraagstuk, verzamel informatie, stel vragen, check aannames, schets, krabbel, kras en dan…..


Dan laat je het los en ga je even iets heel anders doen. Het liefst iets fysieks, zodat je hersenen op stand-by kunnen staan. Planten watergeven, muziek maken, koken, hardlopen. Door je hersenen even rust te geven, kunnen ze alle informatie rondom het vraagstuk verwerken en nieuwe verbindingen leggen. En dan plop…komen nieuwe ideeën ineens bovendrijven.Deel ideeën

Creativiteit is samenwerken. Ideeën worden beter als je ze deelt. Nu ligt het voor de hand om je ideeën te delen met directe collega’s, maar het perspectief van anderen (lees geen directe collega’s) kan heel verfrissend werken. Leg je vraagstuk of plannen eens voor aan je kinderen, je partner, huisgenoot of buurman. Wedden dat hun vragen of opmerkingen je nieuwe inzichten geeft.Leg je vraagstuk of plannen eens voor aan je kinderen, je partner, huisgenoot of buurman. Wedden dat hun vragen of opmerkingen je nieuwe inzichten geeft.


Inspireer jezelf

Prikkel je brein door het te voorzien van nieuwe input en inspiratie. De beste ideeën ontstaan door zaken te combineren die op het eerste oog niets met elkaar te maken hebben. Bezoek een museum, volg een digitale training, verdiep je in een nieuwe hobby, praat eens met mensen binnen je netwerk (maar buiten je vakgebied) om te horen hoe zij zaken aanpakken. Het opent je ogen voor nieuwe mogelijkheden en je hebt meer kans om een ongebruikelijke oplossing te vinden.


#opendeur Google erop los. Je hoeft niet alles zelf te bedenken. Als het gaat om inspiratie, is Google je beste vriend.

Wissel van omgeving

Een andere omgeving of nieuwe ervaring bevordert creativiteit. Het zorgt voor nieuwe input en verbreedt je perspectief. Ga daarom eens werken in een koffietentje op de hoek. Of reserveer een flexplek in een verzamelkantoor. Het kan al zo simpel zijn als plaatsnemen aan de andere kant van de keukentafel. Diversiteit in je dagelijkse routine introduceert allerlei nieuwe stimuli.Meer tips om je creatief vermogen te verbeteren?

Lees ook: Hoe creativiteit verbeteren? Nou zo!Brainwriting

Een lastig vraagstuk tackelen? Of op zoek naar vernieuwing? Bepaal het onderwerp, pak een vel papier en schrijf alles op wat er in je hoofd zit. Brainwriting is een hele makkelijke techniek voor creatief denken. In een paar minuten schrijf je alles op wat in je opkomt over het onderwerp. Schets, schrijf, schrap, cluster. Het is allemaal goed. Oordeel niet, maar schrijf het gewoon op. Terwijl je bezig bent, zal je ontdekken dat er veel meer ideeën in je hoofd zitten dan je had verwacht. 😊

Power napping (thuiswerken heeft zo z’n voordelen)

Kom je er niet uit? Laat het dan letterlijk even rusten en pak een power nap van 15 minuten! Een uiltje knappen op kantoor is redelijk not done. Maar thuis? Waarom niet! Die 15 minuutjes kunnen je collega’s jou online echt wel missen. Een kleine powernap of meditatie zorgt voor hernieuwde energie én brainpower.Brainstormen zoals je nooit eerder gedaan hebt?

Ga voor Better Brainstorming!Ga slashen

Slashen? Dat is een hip woord voor mensen die hun tijd verdelen over meerdere interesse- of vakgebieden. Ze zijn bijvoorbeeld parttime manager, parttime docent en in het weekend muzikant. Voordeel is dat je kennis en ervaringen tussen de verschillende gebieden kan uitwisselen en combineren. Wat nieuwe inzichten oplevert. Lijkt drie banen je wat veel? Kies dan een nieuw persoonlijk project of besteedt meer tijd aan je hobby. Nothing boosts creativity like passion.


Want more?

Binnenkort publiceert de Creativty Club een artikel speciaal voor managers en werkgevers over dit thema. Wat kan jij als leidinggevende doen om creativiteit te stimuleren op afstand? To be continued...


 

Bob en Laura helpen jou en je team op weg.

Meer creativiteit?

Creativity Club helpt!


De Creativity Club is meester in het aanboren van creativiteit en innovatiekracht op de (digitale) werkvloer. Onze programma’s helpen medewerkers hun creatief potentieel en oplossend vermogen te activeren en ontwikkelen.


➡️ Bekijk ons aanbod.


Daarnaast leren we organisaties deze waardevolle vaardigheden in te zetten voor innovatie. Bottum up innovatie, heet dat. Het resultaat? Een innovatieve, toekomstbestendige organisatie vol trotse medewerkers.

434 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page