top of page

Tips voor een betere #faalcultuur

Is er in jouw organisatie ruimte om te falen en ervan te leren of ligt de focus juist op het voorkomen van fouten? Dit laatste komt helaas vaak voor op de werkvloer. En dat terwijl we allemaal weten dat experimenteren en fouten maken juist een belangrijk ingrediënt is voor succes! Als je medewerkers de ruimte geeft om fouten te maken, gaan ze namelijk beter presteren.


Geen fouten mogen maken zorgt voor onzekerheid en faalangst. Dit kan tot gevolg hebben dat mensen in de organisatie verkrampen. Niemand durft een risico te nemen en verschillende medewerkers zullen dezelfde fouten maken. Omdat falen wordt verdoezeld en niet besproken, wordt er door de organisatie niet van geleerd. Zo kunnen kleine fouten zich uiteindelijk opstapelen tot een grote blunderberg. Gelukkig kun je hier zelf verandering in brengen. Zeker als je leidinggevende bent, kun je hier grote invloed op uitoefenen. Als er ruimte is voor fouten, voelen mensen zich veiliger, gaan ze nieuwe dingen proberen en stimuleer je ook hun autonomie.


Vijf tips die helpen om falen toegankelijker te maken.

#1. Speel niet mee met de BLAME GAME

Het is voor bijna ieder mens een automatisme: een schuldige zoeken als er iets niet goed gegaan is. En zeker in een onveilige omgeving zoeken we de schuld vooral buiten onszelf. Probeer dit te doorbreken. Kijk liever naar ‘wat er is gebeurd’ in plaats van 'wie het gedaan heeft'. Breng in kaart wat er misgegaan is en trek daar gezamenlijk lering uit.


Fail, falen, fouten, faalcultuur, foutencultuur

#2. Promoot experimenten

Iedereen kent de verhalen van Google waarbij medewerkers in technische functies 20% van hun tijd mogen besteden aan het uitwerken van eigen ideeën. Misschien is dat voor jullie een brug te ver, maar geef medewerkers de ruimte om aan eigen ideeën te werken. Begin bijv. met een dag per maand. Experimenteren kun je ook als organisatie, afdeling of team. Denk bijvoorbeeld aan een hackathon om voor een specifieke uitdaging in één dag concrete, nieuwe ideeën te realiseren.


#3. Geef ruimte om fouten toe te geven

In veel organisaties heerst er een taboe op het toegeven van fouten. Van kinds af aan leren we dat het toegeven van een fout ook betekent dat je de schuld op je neemt. En dat voelt niet fijn, dus waarom zou je dat als volwassene wel doen. Creëer ruimte door allereerst het goede voorbeeld te geven. Geef je eigen fouten toe en leg uit wat je ervan hebt geleerd. Beloon zaken die goed zijn gegaan. En, als je echt durft, vier dan ook eens het falen. Dat zorgt ervoor dat medewerkers positiever tegen fouten aankijken.


Van kinds af aan leren we dat het toegeven van een fout ook betekent dat je de schuld op je neemt.

#4. Falen als mentor

Tegenwoordig zie je in de media steeds meer positieve aandacht voor falen. Het is menselijk en hoort bij het leven. Als iets niet goed gaat is er dus nog ruimte voor ontwikkeling. Wijs jezelf (of een ander) niet af omdat je hebt gefaald, maar kijk naar het proces. Wat moet je doen om de volgende stap te kunnen maken? Bespreek fouten met je omgeving en realiseer je dat ook zij regelmatig falen. Oh ja, en door de te delen leren anderen met je mee. Deel daarom in je organisatie de fouten die zijn gemaakt. En begin bij je eigen falen. Hierdoor maak je fouten maken bespreekbaar en dat helpt weer om het taboe te doorbreken.


#5. Falen stimuleert creativiteit

Als er ruimte is om te falen, dan creëer je ruimte om nieuwe ideeën te bedenken en te proberen. Medewerkers die erop vertrouwen dat ze mogen falen proberen vaker nieuwe ideeën. Ze bedenken innovatievere oplossingen omdat ze meer risico durven te nemen (out-of-the-box). En meer risico leidt weer tot nieuwe inzichten, verbindingen en ideeën. Het is belangrijk dat je niet opgeeft en dat je jezelf of een ander stimuleert op zoek te gaan naar de juiste oplossing.


Hoera een fout!

Succesvolle mensen experimenteren vaker dan gemiddeld om zich verder te ontwikkelen. Een mooi voorbeeld is Rene Redzepi die een mislukt recept deelt op Instagram. Hij beseft dat hij alleen maar de top kan bereiken als hij ook fouten maakt. En hij durft ze te delen. Zo weten wij nu dat een schnitzel van zeewier niet lekker is. Scheelt weer tijd in de keuken ;)



De Creativity Club

Wij zijn meester in het aanboren van creativiteit en innovatiekracht op de werkvloer. Onze programma’s helpen medewerkers hun creatief potentieel en oplossend vermogen te activeren en ontwikkelen. Daarnaast leren we organisaties deze waardevolle vaardigheden te faciliteren en cultiveren. Het resultaat? Een innovatieve, toekomstbestendige organisatie vol trotse medewerkers.


Meer tips ontvangen? Meld je gratis aan als Creativity Club Member en ontvang maandelijk tips, trics en oefeningen voor meer creativiteit en innovatiekracht.

281 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page