top of page

Problemen tackelen met zeilboottechniek

Snel en effectief oplossingen vinden voor een lastig vraagstuk? Kies eens voor een andere techniek dan de standaard brainstorm. De zeilboottechniek, afkomstig van AJ&Smart, is een eenvoudige en resultaatgerichte methode om met je team uitdagingen te tackelen. In dit artikel leggen we uit hoe het werkt.


Met een zeilbootsessie bereik je, in minder dan 2 uur tijd, het volgende:

  1. Een helder beeld en afstemming van je uitdaging of probleem;

  2. Vinden van veel verschillende effectieve oplossingen;

  3. Snel en democratisch beslissen over de beste oplossing;

  4. Een concreet actieplan om de oplossing te testen.


Met deze nieuwe (online) techniek vind je, samen met je team, binnen 2 uur effectieve oplossingen én vertaal je deze naar een concreet actieplan.


 

Hoe werkt de zeilboottechniek? (In het kort)

Het start natuurlijk met een probleem of uitdaging en een team van briljante mensen die samen op zoek gaan naar de beste oplossing. De sessie begint met een tekenen van een zeilboot (compleet met zeil en anker) op een flipover of whiteboard.


Vervolgens breng je binnen een paar minuten met het team in kaart wat er goed gaat (de zeilen) en wat de problemen zijn (de ankers). Dit doet iedereen overigens eerst voor zich. Zet de goede punten en problemen op post-its en plak ze op de tekening van de zeilboot.


Focus daarna op de ankers. Bepaal individueel via dot-voting welke problemen de belangrijkste rol spelen en selecteer samen de drie belangrijkste problemen. Herformuleer deze prioriteitsproblemen in uitdagingen door ze te vertalen naar ‘Hoe kunnen we..’-vragen.Online Zeilboottechniek in Miro
Online zeilbootsessie in Miro

Nu is het tijd om ideeën te genereren. Iedereen krijgt een paar minuten de tijd om in stilte zoveel mogelijk oplossingen te bedenken. Nadat iedereen de oplossingen op post-its gezet heeft en op het bord heeft geplakt, kunnen vergelijkbare ideeën geclusterd worden.


Vervolgens mag het team weer stemmen door middel van dot-voting. Er blijft nu een kleine selectie van beste oplossingen over. Van deze oplossingen wordt, met behulp van een matrix, bepaald welke ideeën het meest geschikt zijn om op korte termijn op te pakken.


Als laatste wordt er ter plekke een actieplan opgesteld om de oplossing te testen én worden de taken verdeeld. Zo weet je zeker dat er iets gedaan wordt met de oplossingen en dat je tijd zinvol is besteed.


And that’s it! Het klinkt simpel. En dat is het ook. Een Zeilbootsessie, ook wel Lightning Decision Jam genoemd, is simpel en effectief. Binnen 2 uur ligt de oplossing op tafel. En teams die deze methode vaker geoefend hebben, kunnen de oplossing al vinden in minder dan 1 uur tijd!


LET OP: de sessie is het meest succesvol met een goede facilitator die de Zeilbootsessie in goede banen leidt en de tijd onder controle houdt!


 

Meer uitleg over de zeilboottechniek?

De bedenker van deze methode is het Duitse bedrijf AJ & Smart. Officieel noem je deze Zeilbootsessie een Lightning Decision Jam. Op hun website vind je veel uitleg over deze groepstechniek.


In deze video ⬇️ wordt uitgelegd hoe de techniek stap voor stap werkt. De video duurt 20 minuten, maar is de moeite van het kijken waard. In no time ben ook jij een pro!
Een online zeilbootsessie organiseren?

Wil je in deze tijd liever een sessie online organiseren? Dan adviseren we je gebruik te maken van Mural. Dit online platform biedt een visuele samenwerkingsruimte waarop iedereen digitale post-its kan plakken. Je vindt er zelfs een template van AJ & Smart die je direct kan gebruiken voor de Zeilbootsessie. En dat is nog niet alles. In deze video wordt uitgelegd hoe je de techniek online toepast.


Hulp bij het organiseren of faciliteren van een (online) zeilbootsessie? De Creativity Club staat voor je klaar! Meer info.


Meer creativiteit en innovatiekracht? Creativity Club helpt!

De Creativity Club is meester in het aanboren van creativiteit en innovatiekracht op de werkvloer. Onze programma’s helpen medewerkers hun creatief potentieel en oplossend vermogen te activeren en ontwikkelen. Bekijk ons offline aanbod. En ons online aanbod aan trainingen en sessies.

832 views0 comments

Comments


bottom of page